Kattungar

Copyright © All Rights Reserved

Kattungar

 

Vi har nu en kattflicka till salu. Hon heter S*Blytens Mandis ABYo och är född den 14 oktober 2018. Mandis är pigg, glad och livlig – en riktig liten yrhätta – men också väldigt sällskaplig och kelig. Namnet är en kortform av Amanda, som betyder ”älsklig”, och det passar henne perfekt.

Mandis saknar en tå på höger framtass, vilket gör att hon varken kan ställas ut eller gå i avel. Dock är tassen undersökt av veterinär, som bedömde att hon varken har några problem med den nu eller kommer att få det senare i livet.

 

 

 

 

 

 

Skaffa kattunge

 

Det finns ingenting roligare än att ha en eller flera kattungar i huset! Varje dag bjuder på nya skratt, nya upptåg. Men precis som när det gäller småbarn är det också mycket att tänka på:

 

SÄKERHET:

  • Passa dörrar & fönster! Kattungar är blixtsnabba, och en kvarts sekunds ouppmärksamhet räcker för att de ska smita ut eller få tassen/svansen i kläm. Och ett dåligt stängt fönster öppnar de behändigt – barnspärrar kan vara bra att ha!
  • Se dig för! Det är lätt att trampa på en liten tass eller i värsta fall sätta sig på en kattunge som gömt sig under pläden i soffan...
  • Varma plattor; spisskydd är bra även för kattungar!
  • Toalett, tvättmaskin, torktumlare; håll lock/dörrar ordentligt stängda!
  • Garnstumpar, trådändar, gummisnoddar, plastfilm, syntetiskt korvskinn m.m.; jättekul att leka med/tugga på - och direkt livsfarligt! Låt inget sådant ligga framme! (Gäller f.ö. även många köpta kattleksaker)
  • Giftiga krukväxter; många katter älskar att tugga på växter. Undvik t.ex. julstjärna, gullranka m.fl. ”Googla” eller fråga i blomsteraffären om du är osäker!
  • Prydnadssaker, krukväxter etc. lever farligt! Det är bara så. Plocka undan, bind fast eller glasa in det du är mest rädd om den första tiden! Men det går över - en vuxen katt tar det betydligt lugnare.
  • Choklad och lök/vitlök; inte bra för katten!
  • Levande ljus; kan lätt vickas omkull eller sveda av päls och morrhår...

 

TÄNK EFTER FÖRE:

  • Du får en underbar kompis – men också ett oavbrutet ansvar – i ungefär 15 år framöver. Vad som än händer i ditt eget liv (flytt, barn, äktenskap, skilsmässa, utbildning...) måste du se till att det inte drabbar din katt.
  • Har du små barn? Prata ordentligt med dem först, så att de förstår skillnaden på en levande kattunge och ett mjukisdjur.
  • Gillar du att resa? Kan du i så fall ordna passning av din katt minst en (gärna två) gånger om dagen medan du är borta?
  • Jobbar du mycket? Då kan det vara en bra idé att skaffa två katter, som kan hålla varandra sällskap om dagarna.
  • Du behöver inte vara rik (nej, faktiskt inte – se nedan om fodervärdskap), men du måste ha råd att ge din katt högklassig mat, hålla den försäkrad och vaccinerad samt betala de veterinärvårdskostnader som inte försäkringsbolaget står för.

 

VID HEMKOMSTEN:

  • Låt kattungen göra sig hemmastadd i sin egen takt! Det är helt normalt att den gömmer sig under soffan hela första dagen. Den kommer fram när den är redo - ofta på natten, när det blivit lugnt och tyst.
  • Har du redan hund/katt? (Jo då, hund brukar också gå bra) Låt gärna kattungen sitta kvar en stund i transportburen, så att den/de som redan bor hos dig får nosa på och bekanta sig med nykomlingen innan den släpps ut.
  • Är det något du absolut inte vill att katten ska göra (klösa på finsoffan, hoppa upp på köksbänken...)? Det går att lära den att låta bli. Men då måste du ha blomduschsprutan i högsta hugg, vara 100 % konsekvent – och ännu envisare än din katt... Annars tycker den bara att du är nyckfull, obegriplig och småtaskig!
  • När kattungen väl gjort sig hemmastadd börjar den tid då den behöver dig allra mest. Den har lämnat mamma och syskonen, och behöver nu en ny vän och lekkamrat. Hur mycket tid du ägnar åt den de första veckorna/månaderna är direkt avgörande för hur nära ni kommer att stå varandra resten av kattens liv!

 

Fodervärdskap

 

Som småskalig uppfödare har man problemet att man inte kan ha kvar alla lovande kattungar som man skulle ha velat avla vidare på hemma hos sig. Om man t.ex. är student eller pensionär med stort kattintresse men begränsad ekonomi kan priset för en abessinierunge vara avskräckande. I bästa fall kan fodervärdskap vara den perfekta lösningen på bägge dessa problem.

 

Såhär funkar det vanligtvis:

  • När kattungen flyttar hemifrån kvarstår uppfödaren som ägare tills katten blivit vuxen och gett upphov till ett överenskommet antal kullar (oftast 1-2).
  • Är det en hankatt är det ägaren som både ordnar det praktiska kring parningen och tar hand om den språngavgift och kattungeavgift som honkattens ägare betalar.
  • Är det en honkatt står uppfödaren som ägare till kullen och sköter pappersexercisen kring att få honan parad, registrera ungarna och få dem sålda. Det är även han/hon som betalar språngavgift och kattungeavgift till hankattägaren samt mottar betalningen för ungarna när de säljs.
  • Det kan dessutom finnas speciella villkor av typen att uppfödaren fritt får ”låna” katten för att ställa ut den, och/eller att uppfödaren har första tjing på att välja en unge ur kullen.
  • Normalt står uppfödaren för vaccination, försäkring och veterinärvård medan fodervärden - som namnet anger - står för ”mat & husrum”.
  • När det överenskomna antalet kullar har blivit till, övergår katten i fodervärdens ägo utan att han/hon betalar något för den.

 

I bästa fall kan detta vara en alldeles perfekt lösning; katten blir ett ”gemensamt projekt” för uppfödare och fodervärd, man delar glädjen om det går bra på utställningarna och spänningen när en kattkull blir till.

 

I sämsta fall kan det i stället bli ett enda träsk av osämja.

 

För att det ska fungera gäller det att uppfödaren och den tilltänkta fodervärden

  • pratar ihop sig ordentligt om alla tänkbara detaljer, och om hur man gör ifall det uppstår problem (t.ex. om unghanen blir helt omöjlig att ha i möblerade rum innan han avlat sin/sina överenskomna kullar)
  • skriver ner överenskommelsen på papper i detalj. (Tyvärr kan ju även de bästa vänner bli osams...)

 

Skulle du vara intresserad av att bli fodervärd? Kontakta oss, så får vi diskutera saken!

 

Tre kattungar från 2014: Masja, Olga och Irina födda den 18 januari

 

S*Blytens Blue Ray som håller pälsen i trim.

S*Blytens Luna, en blå abessinierhona, här försedd med ett radiohalsband som gör att hon kan gå ut och utforska omgivningarna utan att vi behöver vara oroliga för att hon ska bli instängd någonstans.