Abessinierkatten

Copyright © All Rights Reserved

 

Abessinierns historia

 

Abessinier är en gammal kattras som avlades fram i England för snart 150 år sedan, innan det fanns kattklubbar, kattutställningar eller särskilt många andra kattraser. Själva uppkomsten av rasen är mytomspunnen och ingen bra dokumentation finns tillgänglig - men man kan på många ställen läsa sig till en hel del skrönor, några av vilka jag återger nedan. Man kan själv överväga om man vill tro på alla, vissa eller ingen av dem.

 

Den som kan sin historia och geografi vet att det område som idag i huvudsak utgörs av Etiopien kallades för Abessinien under kolonialtiden. Här kommer så den första sägnen: Vissa källor säger att det i kusttrakterna av detta område levde katter som hade ungefär det utseende som karakteriserar dagens abessinier. Nu finns det ett visst problem i detta eftersom Abessinien inte har någon kust (Kuststräckan hette Eritrea redan på den tiden), men i vilket fall som helst hade katter hämtats från Abessinien till Egypten av ”handelsmän” brukar man säga. Sedan kommer nästa sägen: En katt vid namn ”Zula” ska ha förts till England från Alexandrias hamn av en brittisk soldat. Detta var år 1868. Det påstås ibland också att katten ifråga togs till England direkt från Abessinien utan omnämnande av Alexandria, men hur det än gick till tyckte många inom framför allt adeln i det viktorianska England att dessa katter såg intressanta ut tack vare sitt ”vilda” utseende och man bestämde sig för att avla på dem. År 1882 dyker det sedan upp en katt som benämns abessinier i samband med en tidig kattutställning någonstans i England. Däremot finns ingen säker koppling mellan denna katt och den ovan nämnda ”Zula”. Sedan vill vissa också hävda att det finns en koppling mellan katterna i det gamla Egypten och dagens abessinier. Utseendet hos rasen stämmer väl överens med avbildningar av gudinnan Bast/Bastet, som ju personifierades som katt. Men inte heller här finns det några belägg.

 

Här till höger den illustration som sägs visa den första abessinierkatten som ägs av Mrs Captain Barrett Lennard och ska ha förts hem från Abessinien vid slutet av kriget. Det krig som avses är den "straffexpedition" som Storbritannien sände ut 1867 efter att härskaren i Abessinien fängslat ett flertal brittiska medborgare tills han fick ett svar på skrivelser han sänt till Storbritannien, men som man från imperiets håll valt att ignorera. Det hela slutade med att två brittiska soldater dog och 18 sårades medan 700 abessinier dog och 1400 sårades. Klassisk imperialistisk krigsföring alltså som vi känner igen den från idag... Men detta betyder att denna katt fördes till Storbritannien år 1868. Från boken "Cats: their points and characteristics, with curiosities of cat life, and a chapter on feline ailments" av W. Gordon Stables, Dean & Son, London, 1877. Denna bok ligger fritt på nätet för den som vill läsa.

Ett udda exempel på att abessinierkatten förknippas med det gamla Egypten. Här en scen från filmen ”Stargate” från 1994 där vi ser egyptologen och språkforskaren Daniel Jackson, spelad av James Spader, som vandrar omkring inuti Goa’ulden Ras rymdskepp, vilket här landat på planeten Abydos. I filmen är den egyptiske guden Ra en människokropp med en alien (symbiont) inuti sig, men den gammalegyptiskinspirerade inredningen av hans rymdskepp inkluderar - förstås - en abessinierkatt...